3D-laserscannen in het Groningse aardbevingsgebied

U bent hier: Projecten / Milieu / 3D-laserscannen in het Groningse aardbevingsgebied

In het aardbevingsgebied, ten noordoosten van de stad Groningen, worden woningen preventief versterkt om ze aardbevingsbestendig te maken. In opdracht van Geveke bouw heeft MACG de asbestinventarisaties en bouwkundige opnames en tekeningen van een deel van deze woningen verzorgt.

Projectgegevens

Projectnaam 3D-laserscannen in het Groningse aardbevingsgebied
Status Afgerond
Partners Geveke Bouw
Werkzaamheden Asbestinventarisaties
, bouwkundige opnames
, bouwkundige tekeningen
 en 3D laserscannen.

Voor de bouwvak 2015 heeft MACG een belangrijke rol gespeeld voor het opnemen van een 21-tal pilotwoningen in het aardbevingsgebied. In deze woningen hebben wij asbestinventarisaties uitgevoerd, bouwkundige opnamen gemaakt en met behulp van een 3D-laserscanner tekeningen van de bestaande situatie opgesteld. Deze tekeningen worden gebruikt voor het maken van ‘prefab gevelpanelen’ die de woningen zullen versterken en isoleren. Omdat deze gevelpanelen als het ware als een schil om de huidige woningen heen worden gezet is hierbij uiterste nauwkeurigheid vereist. Omdat binnen het krappe tijdsschema voor dit type project, met traditioneel inmeten de vereiste nauwkeurigheid niet kan worden gehaald, hebben wij gebruik gemaakt van onze 3D-laserscanner. De laserscanner verricht snelle en zeer nauwkeurige metingen, waarbij de scanner miljoenen punten per minuut in zijn directe omgeving meet. De nauwkeurigheid die wordt behaald is 2mm. De scans worden door ons verwerkt tot 2D-tekeningen en 3D-modellen die door de prefab-fabrikant worden gebruikt voor het ontwerpen van de gevelpanelen. Met de toepassing ‘Webshare Cloud’ kunnen zij en overige projectbetrokkenen online de scans bekijken en metingen verrichten. 

De woningen die wij hebben opgenomen zijn inmiddels energieneutraal gemaakt en versterkt. De eerste pilotfase is hiermee afgerond. In het najaar van 2015 hebben wij de opnamen van de tweede pilotfase verricht. Voor circa 180 woningen zijn wederom bouwkundige opnamen, asbestinventarisaties en 3D-scans uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van Geveke. (www.gevekebouwenontwikkeling.nl)