De (her)ontwikkeling van het Suikerunie terrein

U bent hier: Projecten / Milieu / De (her)ontwikkeling van het Suikerunie terrein

De aanblik van het voormalig Suikerunieterrein zal de komende jaren flink veranderen. Het gebied, aan de rand van de stad Groningen, is prachtig gelegen en heeft een enorme potentie als bedrijfs-, recreatie- en woongebied. Na de sluiting van de suikerfabriek is de gemeente Groningen eigenaar geworden van het 125 hectare grote terrein. Zij wilden het terrein (her)ontwikkelen en schreven daarom in 2011 de prijsvraag ‘de Campagne’ uit om invulling geven aan zowel de tijdelijke initiatieven als de lange termijn plannen op het terrein. Samen met ons partnerbedrijf projectontwikkelaar Extenzo hebben wij hieraan succesvol meegedongen. 

Projectgegevens

Projectnaam De (her)ontwikkeling van het Suikerunie terrein
Status Actueel
Partners Extenzo, KWS, Koninklijke Oosterhof Holman, gemeente Groningen
Werkzaamheden Conceptontwikkeling
 en aanleg infrastructuur.

De grootste uitdaging ligt onder het maaiveld

De (her)ontwikkeling van het terrein is een uniek project waarbij het oude terrein, dat paste bij de twintigste-eeuwse economie nu een fundament wordt voor de eenentwintigste-eeuwse economie. Dit doen wij door het creëren van een smart-city waarbij de nieuwste technologieën worden ingezet om de stad nog duurzamer en leefbaarder te maken. Zo zal het terrein opnieuw dé economische motor van de stad Groningen worden. De Koninklijke Oosterhof Holman, KWS en Inframil Noord zijn hierin verantwoordelijk voor de uitvoering van alle infrastructurele werken op het terrein.

Uiteindelijk zal het terrein een bruisend gebied worden waar start-ups zich kunnen vestigen en waar wordt geëxperimenteerd met het nieuwe werken, duurzame producten en innovatieve diensten.

Op de lange termijn zal het gebied geleidelijk aan ook gereed worden gemaakt voor woningbouw.